2. december

Kwm (KDE's window manager)

KDE er mere end en window manager. Det er et helt desktop system. Window manageren i KDE hedder kwm, og i modsætning til GNOME understøtter KDE ikke rigtig andre window managere. Det kan være svært at kende forskel på hvad der er window manageren, og hvad der er KDE. Drag and drop imellem programmerne, og alle de tilhørende KDE applikationer, er f.eks. ikke en del af window manageren men en del af KDE. Når vi når juleaften, og du har set 24 window managere, er du nok ved at få en fornemmelse for forskellen.

Sådan ser KDE ud (klik på billedet for en større version):

Installation

KDE kommer med de fleste Linux distributioner, og kan godt være lidt langhåret at installere selv. Hvis man virkelig gerne vil kan man læse lidt om installation her: http://www.kde.org/documentation/faq/install.html.

Opsætningsfiler

Den fælles opsætning af KDE styres af filer der ligger under katalogerne /usr/share/applnk/, /usr/share/apps/, /usr/share/config/, /usr/share/fonts/, /usr/share/icons/, /usr/share/mimelnk/, /usr/share/services/ og /usr/share/servicetypes/. Hver enkelt bruger har derudover sin personlige opsætning i filen ~/.kderc og i filer under kataloget ~/.kde/.

Startmenu

K-menuen findes i nederste venstre hjørne. Man kan dog flytte hele k-panelet op i toppen eller ud i en af siderne. Menuen kan også startes med alt + F1.

Genvejstaster

Man kan ændre på KDE's genvejstaster ved at gå ind i KDE kontrolcenteret "kcontrol" - klik på denne ikon i panelet:

Gå ind under "Look & Feel", "shortcuts".

Vindueshåndtering

Flytte et vindue:
Træk i titelbaren med venstre museknap. Eller hold "alt" nede og træk hvorsomhelst i vinduet med venstre museknap.
Ændre størrelse på et vindue:
Træk i hjørnet.
Ikonificere et vindue:
Brug prikken højre side af titelbaren:

eller højreklik på titelbaren og vælg "Minimize". Et minimeret vindue finder man i taskbaren i panelet:

eller ved at løbe igennem sine vinduer med alt+tab.
Vise et vindue på alle skriveborde (sticky):
Klik på "tegnestiften" i venstre side af titelbaren: .
Rulle et vindue op i titelbaren:
Dobbeltklik på titelbaren.

Fokus

Fokus sættes i Kcontrol under "Look & Feel", "Window Behavior". Der kan man vælge om man skal klikke på et vindue for at skifte fokus, eller blot bevæge musen hen på det, og om vinduet automatisk kommer øverst når det får fokus. Man kan skifte mellem vinduerne på det aktuelle skrivebord med alt+tab.

Workspaces/virtuelle skriveborde

KDE har som standard 4 virtuelle skriveborde. Man kan stille på det inde i KDE kontrol center under "Look & Feel", "Desktop", "Number of desktops", hvor man kan få op til 16 virtuelle skriveborde. Man skifter imellem dem ved at klikke nede i k-panelet på det skrivebord man gerne vil hen på, eller ved at trykke ctrl+F2 for at gå til skrivebord 2, etc. Med ctrl + tab kan man hoppe rundt mellem sine skriveborde. NB: Genvejstasterne kan variere, alt efter om man har valgt KDE, UNIX, Mac eller Windows når man blev spurgt om "system behaviour" første gang man loggede ind på KDE.

Man flytter et vindue mellem de virtuelle desktops ved at højreklikke på titelbaren og vælge "To Desktop".

Baggrundsbilleder og temaer

Der følger en håndfuld standard temaer med KDE og man kan hente flere fra http://themes.kde.org/. Temaer vælges inde i kcontrol, under "Look & feel", "Theme Manager". Man kan også sætte sine egne baggrundsbilleder ind eller skifte baggrundsfarve etc, under "Look & feel", "Background". Leg selv ;-)

Dokumentation

Der findes en masse dokumentation under "Help" i K-menuen og på http://www.kde.org/documentation/index.html. Bl.a. en "Users Guide".

Hvad er det fede ved kwm?

KDE er nemt at gå til for en begynder. Der er menuer, ikoner på skrivebordet, grafisk konfiguration og hjælpe-program, og der er masser af tilhørende applikationer og småprogrammer. Mange ting er sat begyndervenligt op, hvilket desværre vil sige at eksperten har en del konfiguration foran sig, for at få en KDE til at opføre sig som han vil have.

KDE er imidlertid noget tungt i forhold til f.eks icewm og andre "stand alone" window managers, og man skal ikke køre det på alt for små maskiner. KDE er komplekst og der er der mange ting der kan gå galt. KDE kan derfor opføre sig mere ustabilt end en helt simpel window manager. Til gengæld er det æstetisk flot, med farver og grafik og mange ting, man kan skrue på for at det skal se indbydende ud.